en

home

brandpunt


23 april 2011
Volle kerk bij opening Brandpunt Terra

8 april 2011
Klinkers festivalroute
gelegd

15 november 2010
Artist in Residence Felicity Aylieff

7 oktober 2010
Aftrap Vindplaats Delft

Nieuws

Volle kerk bij opening Brandpunt Terra

Zaterdag 23 april opende minister Marja van Bijsterveldt, het keramiekfestival Brandpunt Terra in aanwezigheid van honderden genodigden.

 

De klinkers gaan erin!

Vandaag, 8 april, zijn de geglazuurde klinkers gelegd die de route aangeven langs de locaties van Brandpunt Terra.
Onder het vakkundig toeziend oog van de stratenmakers van de firma Beije BV heeft cultuurwethouder Milene Junius de eerste stenen gelegd voor de entree van de Oude Kerk. Vanaf hier voert de route langs de acht festivallocaties.
Deze eerste 300 klinkers zijn voorzien van een wit onderglazuur en met de hand gedecoreerd door de Delftse kunstenares Christina Linaris Coridou. Op de stenen is in blauw het woord 'aarde' in vele talen geschreven. Het blauwe schrift op de witte ondergrond past als vanzelfsprekend in het Delftse straatbeeld. De aardewerkfabriek De Porceleyne Fles heeft alle stenen gestookt en zo is dit een typisch Delfts
initiatief geworden.
Dit unieke moment is ook opgemerkt door TV West en is op 8 april in het journaal uitgezonden vanaf 18.00 uur.

<nieuwsoverzicht>

Artist in Residence: Felicity Aylieff

Locatie Aardewerkfabriek Koninklijke Porceleyne Fles – Royal Delft te Delft
Periode: 15 november t/m 21 december 2010

In aanloop naar het keramiekfestival ‘Brandpunt Terra’ kreeg de internationaal vermaarde Britse kunstenaar Felicity Aylieff een Artist in Residence periode aangeboden in de Royal Delftware fabriek De Porceleyne Fles in Delft.

Felicity Aylieff is een vooraanstaand Brits keramist; haar werk is o.a. opgenomen in de hedendaagse keramiek collectie van het Victoria & Albert Museum in Londen. Felicity is tevens hoofddocent aan de Royal Academy of Art in Londen. In 2001 exposeerde zij al bij Galerie Terra Delft in de groepstentoonstelling ‘Great Britain’.

Deze kunstenaar heeft zeer verdienstelijke monumentale stukken geproduceerd en gedecoreerd in China, in de oude porselein stad Jingdezhen, per oktober 2010 zusterstad van Delft. Deze unieke porseleinen werken zijn nog niet in Nederland te zien geweest, maar hebben in Londen al hoge waardering geoogst.

Zij maakte tijdens haar Artist in Residence periode gebruik van de materialen en de faciliteiten van de Delftse fabriek De Porceleyne Fles. Tijdens het festival in 2011wordt haar werk geëxposeerd in Galerie Terra Delft.

<nieuwsoverzicht>

Aftrap Vindplaats Delft

Op 7 oktober vond de aftrap plaats van het project Vindplaats Delft van de kunstenaar Maaike Roozenburg. Het project behelst een samenwerking met de Technische Universiteit Delft. Twee glazen, archeologische vondsten uit Delft van de collectie Boijmans van Beuningen, en twee glazen uit de collectie van Erfgoed Delft, worden 3-D gescand en via mallen omgezet in porseleinen bekers.
Hassan Elhoustani, van Museum Boijmans van Beuningen, plaatste persoonlijk en met witte handschoenen aan, de vier archeologische glazen stuk voor stuk in de scanner. Het is uitzonderlijk dat deze glazen uitgeleend worden en het transport en de begeleiding werden dan ook omzichtig uitgevoerd. Het scannen duurde ongeveer 1,5 uur.

Rijkdom aan vormen

Onder begeleiding van Jouke Verlinden, docent van de TU, voerden vijf studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen het proces uit tot en met de productie van de mallen.
Vervolgens zal Maaike Roozenburg de productie van de porseleinen bekers in eigen beheer uitvoeren.
Met dit project wil Maaike Roozenburg mensen op een andere manier laten kijken naar ons cultureel erfgoed. Daartoe maakt ze een serie porseleinen bekers, gebaseerd op opgegraven gebruiksglaswerk. Dit glaswerk uit de 16de en 17de eeuw heeft een verfijning en een rijkdom aan vormen die kenmerkend zijn voor de pre-industriële glazen beker. Op menig stilleven, geschilderd in deze periode, valt het te bewonderen. Door dit gebruiksgoed als uitgangspunt te nemen voor nieuw design, wil ze ons erfgoed opnieuw in ‘gebruik’ nemen.

<nieuwsoverzicht>

 

opening

klinkers

klinkers_junius

felicity aylieff

scannen

scannen