home

brandpunt


Galerie Terra

Naar het volgende programma-onderdeel

Terug naar het festivalprogramma

Festivalprogramma

Vindplaats Delft, een collectie bekers

Een project door Maaike Roozenburg in samenwerking met de Technische Universiteit Delft, Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, Erfgoed Delft e.o. en Galerie Terra Delft.

Vindplaats Delft is opgezet om te tonen hoe lokaal erfgoed, vernieuwende technische apparatuur en traditionele keramische technieken kunnen samenkomen in een innovatief ‘Dutch design product’, dat Nederlanders op een nieuwe manier laat kennis maken met hun erfgoed.
Daartoe maakte Maaike Roozenburg een serie porseleinen bekers, gebaseerd op opgegraven gebruiksglaswerk.
Dit glaswerk uit de 16de en 17de eeuw heeft een verfijning en een rijkdom aan vormen, die kenmerkend zijn voor de pre-industriële glazen beker.
Museum Boijmans van Beuningen stelde twee glazen uit hun collectie, afkomstig uit Delft, ter beschikking. Ook werden twee glazen uit de collectie van Erfgoed Delft gebruikt. Deze serie bekers brengt historische en museale gebruiksvoorwerpen weer terug op onze keukentafel.

Met zeer recent ontwikkelde technische apparatuur is het mogelijk objecten 3D te scannen en 3D te printen, waardoor zeer kwetsbare en waardevolle voorwerpen ‘zonder aanraken’ gereproduceerd worden.

Dankzij een innovatiesubsidie van SenterNovum was het mogelijk om deze nieuwe combinatie van technieken uit te voeren.

De set bestaat uit vier verschillende bekers. Deze worden geleverd in een kistje met informatie over hun herkomst, verhaal en vindplaats. Alle oorspronkelijke glazen bekers zijn in de afgelopen 40 jaar opgegraven in het centrum van Delft.

<zie ook nieuws>

 

 

maaike roozenburg

glazen